Fotens historia

Värk och smärta i främre delen av foten är idag en vanlig orsak till läkarbesök. Ibland rekommenderas operation men ofta kan man klara sig med de hjälpmedel som finns med en medicinsk fotterapeuts hjälp.

Värkande, ömmande fötter har gett oss människor problem genom alla tider.

Tänk hur många hundratals mil våra fötter vandrar under ett liv, ofta instängda i skor som egentligen bara passar skyltdockor? Smärtan, när en lite väl bred fot ska pressas ner i en smal vacker aftonsko, känner nog de flesta igen och det finns anledning till eftertanke vid nästa skoköp. Tår som blir krök eller snedställda kan leda till så svåra problem att foten måste opereras.

Våra fötter har alltid utsatts för stora påfrestningar både barfota och i olika skor. Det är därför inte så konstigt att det redan från 1500 f Kr finns nedtecknat att oxfett och oliv olja var bra mot förhårdnader på fötterna, och att operation av liktorn finns beskrivet redan på 600-talet.

Foten har också satt sina spår i vår historia. Så har till exempel såväl romerska kejsare som kristna biskopar krävt en fotkyss, som tecken på vårdnad. Under långa tider användes längden på en fot som en måttenhet där ’kungsfoten’ i Paris var den längsta. Den var 32 cm lång, precis som kung Karl Den Stores fot men i Sverige var måttenheten 1 fot inte lika lång utan 29,69 cm.

Medan den stora foten var status och en måttenhet i Europa var en liten fot ideal i en annan del av världen. Minst var den så kallade ’lotusfoten’ eller ’liljefoten’ i Kina. Små fickor fick sina fötter så hård snörda att de inte växte. En plågsam behandling som gav förkrympta obrukbara fötter men ju mindre foten var desto högre var kvinnans värde på äktenskapsmarknaden. Fotsnörning förbjöds 1949 men än idag kan man se äldre kvinnor med lotusfötter i Kina.

Kultur och mode har genom tiderna ofta varit fotens värsta fiende och är det kanske är idag. Vi behandlar våra fötter lite väl styvmoderligt med tanke på hur troget de står till var tjänst för att bära upp våra kilon många hundra kilometer varje år.

Priset vi får betala är onda, ömmande och i värsta fall tillkrökta fötter.

Var rädd om Dina fötter!

Hälsningar
Halina Bengtsson